InfoInternetReligios.com

PAGINA PERSONALA

 

creata de

Bogdan Aurel Teleanu

 

teleanub@yahoo.com

 

PAGINA PERSONALA

 

Prin virtute
la valoare!
LUMINA

CATEDRALA PATRIARHULUI

 Ansamblul arhitectural al viitoarei Catedrale patriarhale scoate la iveală trăsături naționale surprinde și interpelează serios pe reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române, ai Statului român și ai societății civile. Dar, mai presus de toate, proiectul realizării viitoarei Catedrale patriarhale reprezintă, vrând-nevrând, măsura calității Teologiei ortodoxe românești. De aceea, acest ansamblu arhitectural se cuvine să iasă în relief nu prin dimensiuni uriașe, ci printr-o valoare predicatorială care să inspire stare de rugãciune și comuniune, să conțină un maximum de expresivitate menită să transfigureze sentimentele, inteligența și celelalte aspecte ale naturii umane, dezgolindu-le de orice exaltare.

Proiectul acestei Catedrale patriarhale este un test și o lecție pentru Teologia românească. Artiștii spun că nu ei sunt cei care dau viață operei, ci ea singură prinde formă în mâinile lui. La fel, acest proiect va fi definitoriu pentru Teologia românească, evidențiindu-i calitățile și defectele. El va domina viața bisericească în perioada imediat următoare și se va putea vorbi de o zidire reciprocă a lor. De aceea, peticul de pământ din București pe care se va construi Catedrala patriarahlă va găzdui, implicit, o sumă a Teologiei ortodoxe românești încorporată într-un ansamblu arhitectural expresiv nu atât din punct de vedere cantitativ, cât cantitativ.

În condițiile în care, în capitală, se obține cu greu un loc pentru construirea unor bisericuțe de cartier, testamentul Patriarhilor României – care și-au dorit construirea unei adevărate Catedrale patriarhale pentru Biserica Ortodoxă Român㠖 a devenit o prioritate și pentru mandatul actualului Patriarh. Până acum, amplasamentele desemnate de autoritățile statului pentru Ansamblul Arhitectural Catedrala patriarhală s-au dovedit a fi niște nisipuri mișcătoare pe care Biserica Ortodoxă Română nu a putut să pășească. Chiar și ultimul amplasament, cel din Dealul Arsenalului, datorită revendicărilor emise de foștii proprietari care au locuit în zonă, are hibe serioase. Dar, în ciuda așteptărilor unor grupuri interesate de diminuarea influenței creștine în societatea românească, rezistența întâmpinată de acest proiect al Bisericii Ortodoxe Române s-a transformat într-o provocare și un impuls nou pentru întreaga Patriarhie Română.

Noul Patriarh și-a atras susținerea în interiorul Bisericii, oferindu-le tinerilor teologi un teren de misiune modern și, totodată, oferte de muncă tentante prin înființarea centrului de pres㠄Basilica”, compus din televiziune, radio, cotidian și agenție de presă. La rândul ei, construirea noului Ansamblu Arhitectural Catedrala patriarhală ar putea să reprezinte nu numai o investiție bisericească, ci și o oportunitate de lucru pentru români, devenind un proiect cu conotație socială, nu doar bisericească, arhitecturală sau financiară. Astfel, banii donați pentru construirea viitoarei Catedrale patriarhale s-ar putea întoarce la cei care vor lucra pentru Patriarhia Română, fără a fi nevoiți ca, din cauza sărăciei și a nevoilor, să-și mai părăsească familiile muncind în străinătate.

Dacă, până în prezent, Biserica Ortodoxă Română beneficia de încredere datorită speranței pe care românii și-au pus-o în Dumnezeu, în viitorul apropiat capitalul de încredere ar putea fi inspirat de conținutul substanțial și calitatea proiectelor întreprinse de slujitorii Lui. Noul Patriarh beneficiază de un cont emoțional deschis. Proiectele demarate de el sunt o șansă, dar și o responabilitate pentru Patriarhia Română și inițiatorii lor. Sunt o șansă pentru că, realizându-se, dau dovada eficienței manageriale a Patriarhiei Române; sunt o responsabilitate în sensul că, îndeplinind condiția calității, pot să dea un plus de valoare a tot ceea ce înseamnă instituția Patriarhului României.

 Lumina, 5 noiembrie 2007, p. 3.

 

 

 

 

.

HOME © Bogdan-Aurel TELEANU