InfoInternetReligios.com

PAGINA PERSONALA

 

creata de

Bogdan Aurel Teleanu

 

teleanub@yahoo.com

 

PAGINA PERSONALA

 

Prin virtute
la valoare!

REVISTA PRESEI

  Nr. 3962 de vineri, 22 iunie 2007, p.18

Cultura: „Metaforă şi misiune”

"O lucrare inedita care contribuie la dezvoltarea metodologiei omiletice romanesti, intrucat introduce notiunile de valorificare si apostolat cultural in metodologia omiletica romaneasca, ofera o antologie a textelor literare folosite in predicile romanesti si aplica pentru prima data in cercetarea teologica metoda analizei cantitative utilizate in alte domenii de cercetare, cum sunt sociologia si comunicarea", dupa cum o prezinta pr. prof. dr. Costachi Grigoras, lucrarea lui Bogdan Aurel Teleanu "Metafora si misiune - valorificarea literaturii laice in perioada romaneasca" este o noutate pe piata editoriala romaneasca. Aparut la Editura Trinitas, studiul lui Teleanu este structurat in patru capitole: Traditia valorificarii omiletice a literaturii laice in predica romaneasca; Preocuparea predicatorilor romani pentru valorificarea omiletica a literaturii laice; Teme din creatia literara preluate in predica romaneasca si Conceptul de valorificare omiletica a culturii literare. Bogdan Aurel Teleanu este absolvent al Facultatii de Teologie Bucuresti, sectia Pastorala, iar intre anii 1995 si 1999 a urmat studiile doctorale sub indrumarea pr. prof. dr. Constantin Galeriu si a pr. prof. dr. Nicolae Necula. A publicat pana acum numeroase studii si articole in cotidiane centrale, precum si in reviste de specialitate”. (D.C.) http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-22&id=222701&kword=metafora+si+misiune


Emisiunea Universul credintei (TVR 1), 24 iunie 2007, ora 7.20

„In cadrul Institutului Misionar Trinitas functioneaza si Editura cu acelasi nume de la care am primit lucrarea tanarului teolog Bogdan-Aurel Teleanu, „Metafora si misiune. Valorificarea litearaturii laice in predica romaneasca” din care amintim: „Traditia valorificarii omiletice a literaturii laice in predica romaneasca”, „Preocuparea predicatorilor romani pentru valorificarea literaturii laice”, „Teme din creatia literara preluate in predica romaneasca”…; o carte care poate fi citita cu interes atat de catre specialisti, apoi de catre cei cu chemare spre teologie, dar si de un public mai larg, pasionat de carte: de scriptura, dar si de scriitura, de literatura - fie bisericeasca, fie laica, fie culta, fie populara.” Primul ziar creştin din Romania, editia de Vineri, 22 Iunie 2007

O carte despre apostolatul cultural creştin

Cei interesaţi de o nouă metodă de afirmare publică a valorilor creştine pot să-şi completeze colecţia cu o nouă carte, apărută anul acesta la Editura mitropolitană Trinitas. Cartea „Metaforă şi misiune. Valorificarea lieraturii laice în predica românească“ este semnată de Bogdan Aurel Teleanu. „Cartea a izvorât din preocuparea pentru relevanţa mesajului creştin. În condiţiile în care, în ciuda faptului că încă se vorbeşte de Dumnezeu, de Allah, de Iehova, dar - după cum aprecia istoricul Georges Minois - conţinutul discursului nu mai este religios, ci politic, sociologic, psihologic, putem vorbi de o criză a valorilor care a afectat inclusiv autenticitatea retoricii creştine(...)
Apostolatul cultural reprezintă o dimensiune complementară apostolatului laic şi preoţesc. Responsabilitatea instituţională a Bisericii Ortodoxe Române de a susţine valorile creştine promovate prin intermediul culturii literare laice, idee avansată de episcopul Grigorie Gh. Comşa, se referă la misiunea preoţilor de a stimula apostolatul laic, desfăşurat de oamenii de cultură prin valorificarea literaturii laice în predicile lor. Din punctul meu de vedere, misiunea culturală a Bisericii Ortodoxe Române - desfăşurată sub forma apostolatului cultural - reprezintă o soluţie menită să contribuie atât la revigorarea retoricii creştine, cât şi la anihilarea influenţei nocive exercitate de o literatură antiumană printr-o pregătire culturală a preoţilor şi prin crearea sau simpla promovare a unei literaturi care să reflecte valorile creştine“, motivează autorul.
http://www.ziarullumina.ro/comentarii;240;1;575;0;O-carte-despre-apostolatul-cultural-cretin.html


, sambata, 30 Iunie 2007, Nr. 1543, p. 9.

«Metafora si Misiune», o poarta spre inima cultului liturgic crestin

Editura „Trinitas“ din Iasi a lansat recent volumul „Metafora si Misiune. Valorificarea literaturii laice in predica romaneasca“, semnat de Bogdan-Aurel Teleanu, inspector eparhial la Biroul de Presa si Comunicatii al Patriarhiei Romane. Lucrarea este prefatata de pr. prof .dr. Nicolae D. Necula si reprezinta, fara indoiala, o premiera in literatura omiletica romaneasca, prin „analizarea notiunii de «valorificare», cum apreciaza pr. prof. dr. Necula. Dincolo insa de demersul stiintific autentic, volumul de fata „tradeaza“ preocuparea autorului pentru domeniul comunicarii, caruia i-a dedicat o mare parte din activitatea sa profesionala. In spatele acestui demers descoperim un efort intelectual imens, dedicat, in primul rand, „intensificarii dialogului dintre Biserica si cultura, scotand totodata in evidenta faptul ca Biserica a fost creatoare de valori culturale autentice, iar slujitorii ei au fost deschisi  spre valorile culturale secundare“, cum apreciaza si pr. prof. dr. Viorel Sava. Volumul dezvolta o analiza a unuia dintre izvoarele secundare ale predicii, cel literar, scotandu-i in evidenta valoarea si importanta in slujirea pastoral-omiletica, in decursul timpului in Biserica Ortodoxa Romana.
Lucrarea este structurata in patru mari capitole: Traditia valorificarii omiletice a literaturii laice in predica romaneasca; Preocuparea predicatorilor romani pentru valorificarea omiletica a literaturii laice; Teme din creatia literara preluata in predica romaneasca si Conceptul de valorificare omiletica a culturii literare.
„Metafora si Misiune“ este in aceeasi masura o lucrare de specialitate si o marturisire profunda a credintei crestin ortodoxe a autorului, a dragostei si respectului fata de Biserica noastra strabuna si fata de slujitorii ei. Totodata, constientizeaza responsabil valoarea tezaurului cultural literar, pe care il considera drept o poarta de acces spre inima cultului liturgic crestin, iar valorificarea omiletica a acestui tezaur, o  forma de misiune sau de apostolat cultural prin care sunt scoase in evidenta si popularizate acele valori care corespund duhului Evangheliei Mantuitorului nostru Iisus Hristos.
Prin aceasta carte, credem ca Bogdan Aurel Teleanu - colegul nostru de la Patriarhie in ale comunicarii - s-a asezat alaturi de intelectualii tarii, putini la numar in aceste vremuri, care, constient, fac apostolat cultural si religios, intr-un moment in care ne instrainam din ce in ce mai mult de noi insine si de Dumnezeu
.


VIAŢA CULTELOR, Buletin săptămânal de informare religioasă, anul XV, nr. 703 – 704 din 30 Iunie 2007

 

CĂRŢI NOI: BOGDAN-AUREL TELEANU: METAFORĂ ŞI MISIUNE. VALORI-FICAREA LITERATURII LAICE ÎN PREDICA ROMÂNEASCĂ

În editura “Trinitas”, a Arhiepiscopiei ortodoxe a Iaşilor, a apărut recent cartea cu titlul de mai sus. Potrivit prezentării făcută de autor, care şi-a luat de curând doctoratul în teologie cu această temă, cartea a izvorât din preocuparea pentru relevanţa mesajului creştin. În condiţiile în care, în ciuda faptului că încă se vorbeşte de Dumnezeu, de Allah, de Iehova, dar - după cum aprecia istoricul Georges Minois - conţinutul discursului nu mai este religios, ci politic, sociologic, psihologic, putem vorbi de o criză a valorilor, care a afectat inclusiv autenticitatea retoricii creştine.

Apostolatul cultural este un concept creştin superior mataforei "război cultural". Dacă Patriarhul Justinian Marina (1948-1977) este autorul sintagmei „apostolat social”, înaintea sa Mitropolitul Andrei Şaguna (1848-1879) şi Patriarhul Miron Cristea (1925-1939) pledau pentru „misiune culturală a Bisericii”, sintagmă care a îmbrăţişat o sferă mult mai largă decât cea bisericească, creând premizele pentru ceea ce s-ar putea numi astăzi „apostolat cultural".

Apostolatul cultural reprezintă o dimensiune complementară apostolatului laic şi preoţesc. Responsabilitatea instituţională a Bisericii Ortodoxe Române de a susţine valorile creştine promovate prin intermediul culturii literare laice, idee avansată de Episcopul Grigorie Gh. Comşa, se referă la misiunea preoţilor de a stimula apostolatul laic desfăşurat de oamenii de cultură prin valorificarea literaturii laice în predicile lor.

Din punctul de vedere al autorului, apostolatul cultural al Bisericii Ortodoxe Române ar reprezenta soluţia de revigorare a retoricii creştine şi de atenuare a influenţei anticreştine exercitată de intelectuali care iau în derâdere valorile creştine, şi aceasta prin pregătirea culturală a preoţilor şi prin crearea sau simpla promovare a unei literaturi care să reflecte valorile creştine.

Împotriva Bisericii Ortodoxe Române s-a declanşat un adevărat război cultural. (…) Deşi Biserica Ortodoxă Română nu poate încuraja războaiele, fie ele şi metaforice numai, ea trebuie totuşi să dea dovadă de mai multă îndrăzneală în afirmarea publică a propriei sale identităţi şi a valorilor creştine, luate în derâdere de autori precum Alina Mungiu-Pippidi, sau, mai recent, de unii intelectuali români care pretind retragerea simbolurilor religioase (stea, cruce, icoană, semilună etc.) din învăţământul public.  Ea trebuie să contribuie la anihilarea influenţei anticreştine exercitată de aceşti intelectuali, tocmai prin apostolatul cultural la care sunt chemaţi acum.

Una din formele concrete ale apostolatului cultural creştin ar fi valorificarea omiletică a culturii literare laice. Conceptul de valorificare omiletică a tezaurului literar-cultural se întemeiază pe recunoaşterea rolului de instrument omiletic pe care l-a avut cultura literară laică încă din primele veacuri creştine.

Cartea urmăreşte un dublu scop: teoretizarea conceptului de valorificare omiletică ortodoxă românească a tezaurului cultural literar laic şi demonstrarea aplicabilităţii sale în predică. Pentru a atinge acest scop au fost analizate predicile din punctul de vedere al valorificarii omiletice a culturii literare, selectate predicile care au folosit operele literare laice ca sursă de inspiraţie omiletică şi culese fragmentele literare valorificate în predica ortodoxă românească.

Pr. dr. prof. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie ortodoxă “Dumitru Stăniloae” din Iaşi, apreciază interdisciplinaritatea demersului ştiinţific întreprins de Bogdan Aurel Teleanu, contribuţia sa la intensificarea dialogului dintre Biserică şi cultură.


, sambata, 29 Iulie 2007, Nr. 4884, p. ...

„Metafora si misiune”. Autorul Bogdan-Aurel Teleanu, doctor in teologie, prezinta in aceasta lucrare un studiu de retorica dedicat utilizarii literaturii laice in predica ortodoxa romana. Teleanu analizeaza pozitia scolii teologice romane fata de literatura laica, dar si metodele prin care aceasta este valorificata. Antim Ivireanul, Miron Cristea, Nicolae Steinhardt sau Constantin Galeriu sunt doar cateva nume de mari predicatori autohtoni ale caror exemple le prezinta Teleanu. Bogdan-Aurel Teleanu isi incheie lucrarea printr-o analiza in detaliu a fiecarei teme preluate de retorica teologica romana din operele scriitorilor laici. Editura Trinitas, 364 de pagini

http://www.evz.ro/article.php?artid=315904


august 2005, anul III, nr. 8(25), Lumea credintei. Magazin ilustrat, august 2007, anul V, nr. 8 (49), p. 59.

Bogdan-Aurel Teleanu, Metafora so misiune. Valorificarea literaturii laice in predica romaneasca. Ed. Trinitas, Iasi, 2007, 364 pagini + 12 anexe grafice. Tanarul teolog bucurestean, originar din partile Brasovului, cu studii de Teologie si Comunicare Sociala in tara si in strainatate (Universitatea Pontificala "Santa Croce" din Roma, unde in 2002 a sustinut teza de licenta L`opinione publica e la resistenza culturale dei cristiani al regime comunista romeno nel periodo 1981-1989), ne ofera mai nou o excelenta editite a tezei sale de doctorat in Teologie, impecabil tiparita la Iasi cu binecuvantarea IPS Daniel si cu o prefata de Pr. Prof. Dr. Nicolae D. Necula.


 , Jurnalul National (de Daniela Cârlea Şontică), 1 martie 2009

Predici cu har şi inspiraţie literară.

VOLUM • DESPRE VALORIFICAREA LITERATURII LAICE LA AMVON

"Metaforă şi misiune" este titlul unei interesante cărţi publicate de preotul Bogdan Aurel Teleanu, la Editura Trinitas. Interesantă pentru că şi-a propus şi a reuşit să aducă în atenţie felul în care, de-a lungul vremii, slujitorii altarelor au valorificat literatura laică în predicile lor.

Textele literare pot constitui un sprijin real pentru predicator, chiar dacă textul fundamental al oricărui preot este Sfânta Scriptură. De altfel, chiar Sfântul Vasile cel Mare îi îndemna pe tineri la îmbogăţirea duhovnicească: "Trebuie să ştim că în faţa noastră stă cea mai mare luptă din toate luptele, pentru că trebuie să facem totul şi să ne străduim cât ne stă în putinţă, pentru pregătirea acesteia: trebuie să stăm de vorbă cu poeţii, cu scriitorii, cu retorii şi cu toţi oamenii de la care am putea avea vreun folos oarecare pentru cultivarea sufletului".

INSPIRAŢI. Autorul volumului în discuţie analizează zeci de cuvântări ale unora dintre cei mai cunoscuţi predicatori români, între care Antim Ivireanul, Grigore Comşa, Toma Chiricuţă, Antonie Plămădeală, Constantin Galeriu, Gala Galaction, Miron Cristea, Nicolae Steinhardt şi arată frumuseţea îmbinării culturii autentice cu profunda cunoaştere a textelor biblice. Pe de altă parte, Bogdan Teleanu scoate în evidenţă şi temele creştine din creaţiile literare româneşti preluate în predici. Astfel, apar cu predilecţie teme ca mântuirea, învierea, judecata, omul, viaţa, familia, conştiinţa, smerenia, adevărul, cuvântul, arta, educaţia. Lucrarea preotului Teleanu mai are şi meritul strângerii laolaltă, alături de predicile studiate, a biografiilor pe scurt ale autorilor acelor cuvântări care fac trimiteri la opere literare.

Studiind o predică de Miron Cristea, constatăm o dată cu autorul cărţii că fostul patriarh, vorbind oamenilor despre "mânie-ură-răsbunare", face un excelent parcurs de la versurile lui Vasile Alexandri la scrierile sfinţilor Ioan Gură de Aur şi Grigore de Nissa, pentru ca apoi de la versuri dintr-o poezie a lui Alexandru Vlahuţă şi nişte analogii din istoria antică să prezinte auditoriului o istorisire a poetului George Coşbuc referitoare la mânie. După citarea din sanscrită a unor versuri aforistice traduse tot de Coşbuc, care sună astfel: "Mânia în oamenii cei buni/ Se naşte moartă, se topeşte,/ În cei cuminte-un ceas trăieşte,/ În semidocţi trăieşte luni, / Trei ani în proştii cei din gloată,/ Iar în mişei viaţa toată", predicatorul aduce în atenţie două versuri ale omului de cultură B.P. Hasdeu, care spun: "Cea mai mare răzbunare este când duşmanul tău / e silit a recunoaşte că eşti bun şi el e rău".

În predicile preotului din Cernăuţi Boris Răduleanu, care a fost închis 4 ani pentru militantismul său anticomunist, autorul găseşte condamnarea unor cărţi care sunt scrise sub inspiraţie satanică: "Le diable" de G. Papini, "Leviathanul" de T. Hobbes, "Anticristul" lui F. Nietzsche, "Prinţul" lui Machiaveli, romanele marchizului de Sade şi altele.

De departe Nicoale Steihardt este cel mai mare valorificator al culturii laice, de aceea nici nu este de mirare că autorul cărţii "Metaforă şi misiune" îi acordă un spaţiu foarte amplu în paginile sale. Nu ne-ar ajunge câteva pagini întregi pentru a scrie doar numele autorilor de opere literare şi filozofice pe care îi citează în predicile sale vorbite, cât şi în scrierile sale, amintim însă câteva: Alexandru Macedonski, Gib Mihăiescu, Panait Istrati, Eugen Ionesco, Mircea Eliade, Ion Gheorghe, dar şi Dostoievski, Goethe, Gide, Schnitzler, Baudelaire, iar lista e imensă. Redăm şi un fragment din volumul "Dăruind vei dobândi", al lui Steinhardt, în care monahul care a fost şi un strălucit cărturar mărturiseşte: "Nicăieri în afară de Evanghelii nu cred să se fi vorbit mai răspicat şi mai creştineşte decât în micul poem al lui Michaux care mi-a stârnit stupefacţia şi entuziasmul. Poate în unele fragmente din «Fraţii Karamazov» şi «Demonii», poate Cervantes, făurindu-l pe «El nuestro Senor Don Quijote, El Cristo espanol», poate Albert Camus în textul despre Oscar Wilde (intitulat «Artistul în puşcărie») şi despre mergerea către Hristos, nu prin suferinţă şi durere (cale bună, inferioară totuşi), ci prin exces de fericire şi în clipe de euforie (cale superioară). Nicăieri nu cred că vreun poet ori prozator să fi vorbit mai de aproape de Cel neapropiat".

Încheiem, spunând că lucrarea preotului Bogdan Teleanu este o premieră în literatura de specialitate şi poate constitui un îndemn pentru tinerii candidaţi la preoţie spre a considera cultura laică un bogat izvor de inspiraţie, pe lângă învăţătura pe care au în sfera teologiei, în aşa fel încât predicile lor să-i atragă pe cei care vin la biserică la fel de mult cum odinioară Sf. Ioan Gură de Aur o făcea.

HOME

© Bogdan-Aurel TELEANU